Съвети при избор на аспиратор

Видове аспиратори:

Стенни аспиратори – произвеждат се в различни стилове и форми, за да паснат на вида на вашата кухня – имат голям капацитет на засмукване. Красивият им дизайн може да е акцент в кухнята и същевременно да дава усещането за простор.

Аспиратори за пълно вграждане – вграждат се изцяло в шкаф, остават почти незабележими и не променят линията на горните шкафове в кухнята, все по-често се предпочита от потребителите.

Телескопични аспиратори – при тях предният панел се изтегля, когато готвите и се прибира, когато не готвите – може би най-популярен модел в момента.

Островни аспиратори – модели, подходящи за просторни помещения, при които котлоните са розположени на остров.

Типове аспиратори:

С отвеждаща аспирация – засмукват изпаренията и ги отвеждат навън по въздуговоди, изискват почистване на филтрите. Като цяло, ако е наличен комин или начин за извеждане на изпаренията извън сградата, този тип е за предпочитане.

С повторно пречистване на въздуха – засмукват изпаренията, пречистват ги и ги връщат обратно в кухнята. Изискват редовна смяна на филтрите с активен въглен и съответно във времето излизат доста скъпо, особено, ако готвите често. За тях не е нужно монтаж на въздуховод.

Мощност на спиратора:

Има формула, по която се изчислява мощността, която е нужно да има аспиратора, за да извежда своевременно парите и миризмите от помещението.

Изчислява се обемът на помещението (дължина*ширина*височина) в кубични метри и след това се умножава * 6 – за обичайно готвене или *12 – за по-интензивно, като скара или готвене, придружено от силни изпарения. 6 и 12 са пътите, за които въздухът в помещението трябва да се пречисти, за да не останат в него пари и миризми от готвенето.

Например за помещение с ширина 3м., дължина 4м. и височина 2,6м. изчислението ще е следното:

3*4*2,6*6=187м³/ч. – мощността, която трябва да притежава аспираторът, за да пречисти  въздуха в помещението при нормално готвене.

3*4*2,6*12=374м³/ч. – мощността, която трябва да притежава аспираторът, за да пречисти въздуха в помещението при интензивно готвене.

Ниво на шум на аспиратора.

Всички аспиратори вдигнат шум докато работят, а това може да се окаже проблем, особено за отворените кухни. Обичайното ниво на шум за тези уреди е около 50-70 dB (децибела), което се счита за комфортно за човешкия слух. Над тези нива шумът може да се възприеме като твърде силен, въпреки че за граница на некомфорт се считат нивата над 80 dB.

По-долу можете да разгледате сайтовете на нашите партьори – ТЕКА, Gorenje, Leks Group, където има както описани подробно храктеристиките на предлаганите от тях електоуреди, а така също има допълнителни съвети, които да улеснят избора Ви.

Стреха.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *