Съвети при избор на котлони

Ще разгледаме двата най-популярни видове котлони в момента – стъклокерамични и индукционни. Като цяло за всички електроуреди важи непременно да гледате какъв енергиен клас са те – това ще Ви спести пари във времето.

Стъклокерамични плотове

В сравнение с обикновените котлони те загряват много по-бързо. Предлагат се двойки, тройки и четворки котлони.

Двойка, тройка или четворка котлони? – Ако никога не Ви се е случвало да готвите едновременно повече от две ястия, то е напълно излишно да купувате тройка или четворка котлони. Има много модели двойки котлони, при които едната или и двете нагревателни зони могат да загряват в разширяеми зони, така че да можете да ги ползвате за съдове с различен диаметър, което прави уреда едновременно компактен и енергоспестяващ.

Сензорно или ръчно управление? – Много често потребителите се притесняват от електронното управление, мислейки, че колкото повече електроника има в един уред, толкова по-трудно е отремонтирането му при повреда, обаче в по-голямата си част плотовете с управление чрез ключ също са електронни, просто наподобяват по-старите механични ключове. Предимството на сензорното управление е изчистеният дизайн и много по-лесното почистване. Освен това при плотовете със сензорно управление има много допълнителни функции като – сензор за остатъчна топлина, защита от деца, сензор за иразходваната енергия и др.

Индукционни плотове

Все повече навлизат на пазара, за тях е важно да се знае, че работят със специални съдове, по-долу ще ви предствим основните различия между стъклокерамични и индукционни плотове.

При обикновените плотове се нагрява първо котлонът и след това съдът. При индукционните плотове не съществува нагревателен елемент, а вместо него се използва източник на силно електромагнитно поле(то по никакъв начин не влияе на човешкото здраве) – то създава ток в дъното на съда, който го нагрява. По този начин се нагрява директно готварския съд, което прави изключително ефективно ползването на различни по диаметър съдове.

Индукционните котлони нагряват много бързо – 500мл. вода кипва за 1мин.

Тъй като се загрява дъното на съда, е невъзможно да се получи загар от попаднало или разляло се около него ястие.

Най-голямото предимство на индукционните котлони е изключителната енергийна ефективност  – 90% от изразходваното електричество ще се преобразува в топлина и ще се използва за сготвяне на ястието ви, за сравнение при обикновените стъклокерамични плотове този процент е 60, а при газовите котлони е 40.

Единственият им недостатък е по-високата цена и необходимостта от закупуване на подходящи съдове за готвене.

И за двата вида плотове е хубаво да завършват с фасет(скосяване), което от една страна ще ги слее с кухненски плот, а от друга ще направи по-лесно почистването около тях.

По-долу можете да разгледате сайтовете на нашите партьори – ТЕКА, Gorenje, Leks Group, където има както описани подробно храктеристиките на предлаганите от тях електоуреди, а така също има допълнителни съвети, които да улеснят избора Ви.

Стреха.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *