Съвети при избор на пералня и сушилня

Първо ще се спрем на пералнята – тя е уред, без който не можем да си представим едно съвременнио домакинство. Пералните могат да бъдат свободностоящи или за вграждане, с предно отваряне или с горно отваряне. На пазара има огромно разнообразие от модели и марки, в изключително голям ценови диапазон, за това ще Ви представим някой основни характеристики и функции, от които може да се водите при избор на пералня.

Обороти на центрофугиране – това е може би първото нещо, от което се интересуваме. Оборотите може да са до 1600 в минута, но трябва да се има предвид, че разликата във влажността на дрехи, минали центрофуга на 1200 и на 1400 оборота е 5% и е добре да се прецени дали си заслужава негативния ефект от по-високата центрофуга, тъй като за голяма част от тъканите не е за препоръчване да се подлагат на допълнително напрежение. Хубаво е, ако можете сами да регулирате оборотите при различните програми.

Капцитет на изпиране – той варира от 5 до 12 килограма, като трябва да имате предвид, че този капацитет е изчислен за програма „Памук“, като за всяко от другите програми този капацитет е по-малък. Според типа на програмата атоматично се регулира и консумацията на вода и енергия.

Консумация на вода и електроенергия – от изключително значение е избраната пералня да е с ниска консумация на вода и енергия, тъй като това ще се отрази значително на бъдещите ни сметки за ток и вода. За щастие производителите на електроуреди се стремят да въвеждат иновации, които да допринасят за пестенето на ресурси. Такава иновация са моделите с безчеткови мотори, като при тях освен ниската консумация на ток и вода има и доста ниско ниво на шум.

Ниво на шум при работа – освен посочената по-горе иновация, много модели вече имат и допълнителни антивибрационни странични панели, те абсорбират вибрационните вълни от барабана към стените на пералнята и благодарение на тях пералните са по-стабилни и по-безшумни, дори и по време на центруфугиране. Когато се комбинират безчетков мотор и антивибрационни панели може да се достигне ниво на шум от 46 dB (малко по-висок шум от чуруликането на птичка) при пране и 70 dB при центрофугиране, което ще е от съществено значение, когато пералнята ни е част от кухненската композиция, например.

Отложен старт – тази функция Ви дава възможност да настроите старта на работа на пералнята да е в удобно за Вас време – например през ноща, за да ползвате евтината енергия.

Функция за регулиране времето на изпиране (Vario Perfect) – тя разполага с две избираеми опции – TurboPrefect – с нея съкращавате времето за пране с до 65%, а чрез EcoPerfect намалявате консумираната енергия с до 50%.

Технология за измерване на теглото и степентта на замърсяване (Active Water , SensoCare или друго) – пералните с такава технология консумират много по-малко вода от останалите, като може да изперете 8кг. пране само с 43л. вода.

Технологията за автоматично дозиране на перилен препарат и омекотител – специални сензори определят количеството, вида на тъканта и нивото на замърсяване, след което измерват с абсолютна точност необходимото количество перилен препарат и омекотител.

Следващият въпрос, който ще разгледаме е дали имате нужда от сушилня и какви са нейните предимства.

Сушилнята е уред, който е изключително полезен, благодарение на него, мястото, определено за сушене на дрехи може да използвате много по-функционално, а дрехите Ви ще са сухи за час или два, което е невъзможно през зимата и влажните дни.

Съвременните сушилни са с кондензационен тип на отвеждане на влагата. Като при този тип на сушене съществуват два вида – сушилня на принципа на конденза и кондензационна сушилня с термопомпена технология.

Кондензационна сушилня – такъв тип сушилня може да се монтира буквално навсякъде, където има достъп до електричество, не е нужно нито връзка с канал, нито с вентилация. Отделената вода се събира в контейнер за контензат, който трябва да се излива след всяко сушене. Има модели и с възможност за оттичане на кондензиралата вода чрез маркуч в канализацията, ако може да се осъществи връзка с нея.

Кондензационна сушилня с термопомпена технология – сушилните с термопомпена технология работят особено енергийно ефективно. Те използват голяма част от енергията на изходящия горещ въздух за следващия цикъл на сушене. Това означава, че почти няма загуба на топлина. Кондензационните сушилни с термопомпа са енергийно най-ефективните и най-тихи сушилни на пазара. С енергийния си клас А+++ –10% те сушат изключително икономично, сравнено със сушилните с обикновенна кондензация, които може да достигнат енергиен клас B.

Ето и някой допълнителни екстри, които могат да имат сушилните:

Самопочисващ кондензатор – сушилните с такъв кондензатор са много по-икономични, освобождават ви от нуждата да почиствате ръчно след всяко сушене.

Система за деликатно и равномерно сушене – благодарение на структурата на барабана ще имате пране, което почти няма да има нужда от гладене след като премине процеса на изсушяване.

Програми – важно е да имате достатъчно програми за различните видове тъкани, както и комбинирани, за да можете да сушите един вид дрехи с различни по състав тъкани.

По-долу можете да разгледате сайтовете на нашите партьори – ТЕКА, Gorenje, Leks Group, където има както описани подробно храктеристиките на предлаганите от тях електоуреди, а така също има допълнителни съвети, които да улеснят избора Ви.

Стреха.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *