Съвети при избор на подматрачна рамка

Поздматрачната рамка е задължителен елемент, когато закупувате двулицев матрак. За да се насладите изцяло на качеството и комфорта на вашия матрак, не трябва да правите компромис и с рамката. Може да с е случи да Ви предложат вместо подматрачна рамка (за по-евтино) да използвате основа от голо ПДЧ или  друг вид плоскост – не приемайте, по-добре подматрачна рамка от по-нисък клас, отколкото плоскост, разликата ще е около 100лв. и то за голям размер матрак, като 160/200.

Подматрачни рамки „на руло“ – този вид рамки не са особено популярни сред българските производители, но вносни такива може да срещнете доста, обикновено се предлагат към определен модел вносна спалня от каталог. Представляват дървени летви, които са скрепени помежду си чрез тъкани колани. Тези рамки са евтини и леснопреносими, но единствената разлика между нея и поставянето на ПДЧ за основа, е това, че тя ще осигури по-голяма проветривост на матрака. За да усещате и се наслаждавате на удобствата и комфорта Вашия двулицев матрак е нужно да имате еластична основа за него, а не твърда, каквато са този тип рамки.

Подматрачна рамка с ламели – те може да са с дървена или метална рамка.

Ако се спрете на дървена рамка и ще я използвате в комбинация с повдигащ механизъм, задължително го упоменете и попитайте за необходимостта от допълнително укрепване, за да се избегне спукване на рамката от напрежението, което се получава при повдигането и заедно с матрака.

Що се отнася до ламелите те могат да са с различна дебелина и различно на брой, обикновено са многослойна букова дървесина. Колкото са по-много  на брой ламелите и са по-тънки, толкова по-добре, по-дебелите и малко на брой ламели не предоставят достатъчно огъване и еластичност, за да ползвате качествено матрака си.

В някой модели ламелите са поставени в пластмасови „обувки“, които са втъкнати  в самата рамка, ако са дървени, или са над нея, ако са метални, независимо дали е матална или дървена височината им е между 5 и 7см. , при което е достатъчно да имате светъл отвор за поставяне на рамката в леглото от около 10-12см., за да може матракът да влезе в него и да не се мести, обикновено тези рамки са с по-дебели и по-малко на брой ламели.

В други модели ламелите влизат в каучукови „обувки“, които са закрепени за рамката и надстърчат над нея, обикновено „обувките“ са по две на гнездо и ламелите са тънки, което означва, че са по-много на брой и по-елстични и огъващи се, което позволява матракът да бъде използван максимално комфортно и ефективно. При тези рамки височината може да достигне до 10-12см., което налага светъл отвор за поставяне на рамка от поне 15см., за да се избегне риска от недостатъчно влизане на матрака в леглото и местенето му по рамката при спане.

По-долу може да разгледате сайтовете на нашите партньори, където са описани характеристиките на рамките, предлагани от тях. Ако имате нужда от допълнителна консултация или желаете да тествате дадена рамка, може да се свържете с нас, за да ви съдействаме.

Стреха.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *