Съвети при избор на матрак

Удобният матрак е най-важен за качествения сън, за това да се чувстваме отпочинали и свежи след сън, поради тази причина компромисите при закупуването му трябва да се сведат до минимум.

Като видове, матраците се делят на еднолицеви и двулицеви.

Еднолицеви матраци – характерното за тях е, че имат вградена рамка от масив( няй-често иглолистна дървесина) и дъно от фазер(шперплат), като по този начин отпада нуждата от закупуване на подматрачна рамка за позиционирането им в леглото. За жалост поради плътното дъно, матракът няма възможност да „диша“, което го прави по-некомфортен и задържащ топлина и влага от човешкото тяло. За по-голям комфорт, някои производители предлагат еднолицеви матраци, в които е вградена подматрачна рамка с ламели, а не рамка от масив с дъно от фазер, въпреки това подобрение, все пак трябва да се има предвид, че при еднолицевите матраци няма възможност за оръщане и ползването им от обратната страна, каквата опция имат всички двулицеви матраци.  Като цяло производителите на матраци не предлагат голямао разнообразие от еднолицеви матраци.

Двулицеви матраци – при тях няма вградена рамка и за позиционирането им в леглото е нужно допълнително закупуване на подматрачна рамка, често може да Ви предложат вариант за поставяне на двулицевия матрак върху скара от голо ПДЧ, което е изключително неприемливо, защото няма да може да се осъществява вентилация и матракът може да мухляса, а също така, поставяйки го върху твърда основа ще загубите от еластичността на му и със сугурност няма да усещате някой от удобствата, поради които сте го закупили, ако сте го пробвали преди покупката със сигурност може да решите, че това не е същият матрак.

Хубаво е да се знае и че не е проблем да ползвате двулицев матрак с подматрачна рамка за легло с повдигащ механизъм, просто рамката (стига да не е от моделите, които се навиват на руло) се закрепва за механизма и при повдигане нагоре на рамката се повдига и матракът.

Относно своя състав можем да разделим условно матраците на пружинни и непружинни.

Пружинни матраци – те може да са:

  • с пружинен Бонел пакет – при този модел пружините по края на матрака са закрепени на стоманена лента, тя не им позволява да се движат настрани, когато леглете, много често за по-добра устойчивост производителите добавят полиуретанова пяна вътре около крайните пружини на матрака по ширина и дължина;
  • с покет пружини – тук всяка една пружина е обвита в отделно текстилно джопче и е независима от другите. По този начин опаковани и независими една от друга, пружините се нагаждат по тялото Ви и минимизират движението на партньора по време на сън, което осигурява доста добър комфорт при спане.

И при двата вида пружинни матраци производителите добавят различни по състав слоеве над пружините – кокосови вложки, мемори пяна, пенополиуретанова пяна и др., с цел да създадат различно усещане при сън – от мекота до твърдост.

Непружинни матраци – основно те се делят на:

  • Пенополиуретанови матраци – при тях сърцевината или по-голямата част от матрака е от високоеластична пенополиуретанова пяна, която може да бъде различно оребрена, съобразно опорните точки на тялото.  Към основата на матрака се добавят различни по състав слоеве – мемори пяна, HR пяна (висококачествена, изключително еластична и устойчива пяна с висока плътност – 35кг./м³), латексова пяна, антиалергични силиконизирани влакна, допълнителна пенополиуретанова пяна с различна еластичност и ергономичност (при различните призводители тези видове пяна може да имат различно наименование), терморегулиращ слой и др. Целата при използването на много на брой и различни слоеве е създаването на максимално удобен и комфортен матрак.
  • Латексови матраци – Натуралният латекс представлява млекообразна бяла течност, извлечена от каучуковото дърво Hevea Brasiliensis, което се отглежда в тропически плантации. Матраците, изработени от него са екологични, хипоалергични и антибактериални, не абсорбират прах или други вредни частици от заобикалящата среда. Латексът е най-еластичният материал в природата и се възстановява дори и след многократни и продължителни натоварвания, което гарантира дългия му живот. Предимство е, че при поръчка имате възможност да си изберете степента на твърдост. Като основен недостатък може да се изтъкне само по-високата цена на тези матраци.

За всички видове матраци е важно текстилът, с който е облечени, той трябва да е сертифициран за такъв, да е от проветрива и незадържаща влага материя, желателно е да е обработен против акари чрез сребърни йони или чрез втъкани сребърни нишки.

По-долу може да разгледате сайтовете на нашите партньори, произвеждащи матраци – матраци НАНИ, матраци Magniflex, матраци I Sleep, латексови матраци EKON, матраци Геномакс/Росмари, където подробно са описани характеристиките на всеки матрак. Ако имате нужда от допълнителна консултация или желаете да тествате определен матрак, може да се свържете с нас, за да ви съдействаме.

Стреха.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *