Съвети при избор на мека мебел

Под мека мебел имаме предвид всички видове фотьойли, дивани и канапета. Диваните и канапетата според дължината си са двойки и тройки, а според вида си са прави, ъглови и П-обрани, като последният вид се срещя най-рядко, по-често той може да се образува чрез т.нар. модулни дивани.

Преди да пристъпите към избор на мека мебел първо определете и измерете пространството, където ще бъде позиционирана тя, след това изберете вида  и комбинацията, която ще е удачна за това пространство. Тъй като меката мебел, независимо от формата си, е доста обемна, добре е да измерите всички врати, през които ще се наложи да мине тя, за да сте сигурни, че няма да имате проблем при пренасянето и впоследствие.

Второто нещо, което трябва да съобразите е стилът – задължително е той да е изцяло в синхрон със стила на останалите мебели в помещението, за да не стои след това като „кръпка“, която не се вписва в обстановката. Ако Ви е трудно да определите стил, може да разгледате в интернет подобни на Вашите мебели с каква мека мебел са комбинирани – Pinterest е страхотно място за това.

В интернет също може да разгледате и да се спрете на модели от конкретни производители, които са Ви харесали визуално, проверете за дистрибутури във Вашия град и позвънете да проверите дали са налични в магазина – хубаво е да можете да седнете и изпробвате удобството на меката мебел. За Ваше удобство по-долу сме предоставили връзка към сайтовете на нашите партньори – дивани НАНИ и мека мебел ТЕДИВА.

Обърнете внимание на спесификациите и характеристиките на меката мебел. Качествената мека мебел е изградена от метална или масивна конструкция ( бук или чам) в допълнение с ПДЧ и фазер, макар и да не можем да проверим тази информация, ако тя липсва, то по-добре да „имаме едно на ум“. Седалищните части може да са изцяло от пенополиуретанова пяна или комбинация от зиг-заг пружини и пенополиуретан, като, за да не се деформира пенополиуретана трябва да е с висока еластичност и плътност не по-малко от 30кг./м³. Възглавниците може да са от пенополиуретана по форма, който също трябва да е с висока еластичност и плътност, но по-важно е да се знае, че ако възглавниците са изцяло от надробен пенополиуретан (дунапрен), то това е гаранция, че след време те ще се деформират – това лесно може да се провери, ако имат цип. Подходящите опции за възглавните са силиконови гранули и мемори пяна.

Ако решите да се спрете на диван с „функция сън“   добре е да знаете, че повечето механизми и варианти за разтягане не са удачни за ежедневно използване, може да се каже, че най-добри за сън са диваните, при които при разпъване от седалката се изважда механизъм върху, който лежи матрак с дебелина около 15см. , такива механизми най-често са италиански или белгиийски и цените на подобни дивани не са ниски. Другите видове механизми са:  подматрак,  тройносгъваем механизъм с пружини или ламели и дюшек от дунапрен, клик-клак, падащ гръб, има и ъглови модели със завъртане на едната цяла седалищна част – те заемат доста голяма площ.

Относно тапицерията – тя може да е от естествена кожа, еко кожа и различни по вид дамаски. Естествената кожа е скъп материал, по-рядко се поръчва и не всички производители предлагат вариант за изработка на моделите им с нея. Еко кожата е материал, който лесно се почиства, но от гледна точка на комфорта, тя не е за предпочитане що се отнася за седалищните части и възглавниците, тъй като спарва през лятото и изстудява през зимата, ако решите да се спрете на нея избирайте плътна и дбела такава, за да избегнете лесното и увреждане впоследствие. Дамаските, като цяло,  са доста разнообразни – избягвайте тънките и рехави дамаски, те много лесно ще се отпуснат и разпънат, изберете си плътна, но не жулеща, а мека дамаска за седалките и възглавниците. Има дамаски с импрегниран тефлон, които са много лесни за почистване и не пропускат влага под тях.

По-долу може да разгледате сайтовете на нашите партньори, произвеждащи мека мебел – дивани НАНИ и мека мебел ТЕДИВА, където подробно са описани характеристиките им. Ако имате нужда от допълнителна консултация или желаете да тествате определен матрак, може да се свържете с нас, за да ви съдействаме.

Стреха.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *